
Liikuntakeskus Fressi
Olipa tavoitteesi liikunnan ja hyvinvoinnin suhteen mikä tahansa, niin Fressissä pääsee toteuttamaan kaikki liikuntaan liittyvät tavoitteet. Sieltä löytyy runsaasti erilaisia ryhmäliikuntatunteja sekä personal trainer -palveluita, vapaita painoja unohtamatta! Mahdollista on treenata sekä toiminnallisesti että tavallisilla kuntosalilaitteilla.
Fressi-liikuntakeskuksissa työskentelee alastaan innostunut liikunta-alan ammattilaisten porukka, joista jokaisella on omat osaamisalueensa. Mahdollista on oppia seisomaan jopa päällään tai halutessaan lisätä liikkuvuutta. Ryhmäliikuntatunteja on monipuolisesti tarjolla ihan perus body pumpista kehoa ja mieltä rauhoittavaan joogaan. Fressiin on helppo mennä ja siellä käy erilaisia liikkujia. Fressin kuntosaleja ja liikuntakeskuksia löytyy ympäri Suomea.

Fitness24Seven
Tämä melko tuore kuntosaliketju on rantautunut ensimmäistä kertaa Suomeen tammikuussa 2012 Vantaalle. Kuntosaliketju on ruotsalainen ja toiminnan kasvu on ollut suurta. Fitness24Seven lupaa laadukasta kuntoilua pienellä budjetilla, sillä kuntosalijäsenyys ei maksa maltaita. Kuntosalit ovat ympärivuorokautisesti auki ja sinne on kätevää mennä aivan milloin itse haluaa omalla kulkutunnisteella.
Opiskelijalle tämä kuntosali on ihan ykkösvalinta, kun hakusessa on laadukas treenipaikka edullisesti. Tässä kuntosalissa on hinta-laatusuhde enemmän kuin kohdillaan. Ryhmäliikuntatunteja ei valitettavasti ole saatavilla ihan jokaisessa tämän ketjun kuntokeskuksessa, vaan erillisissä Plus-kuntokeskuksissa.

Elixia
Elixian liikuntakeskukset sijoittuvat pääkaupunkiseudulle. Kuntokeskukset sijaitsevat Vantaalla, Helsingissä, Espoossa, Turussa ja Tampereella. Elixia on täyden palvelun kuntokeskus, sillä siellä on mahdollista lastenhoitopalveluun. Lapset voi jättää huoletta leikkimään oman treenitunnin ajaksi. On myös mahdollista saada personal trainerin ja fysioterapeuttien palveluita, joita on hyvä hyödyntää jokaisen liikuntaa harrastavan.
Elixiasta löytyy myös runsas valikoima erilaisia ryhmäliikuntatunteja, kuten esimerkiksi spinning-pyöräilyä, joogaa, venyttelyä ja sykettä nostavaa bodycombattia. Elixia on kaiken ikäisille suunnattu kuntokeskus. Sinne ovat tervetulleita kaikenlaisissa elämäntilanteissa olevat treenaajat seniori-ikäisistä kiireisiin kotiäiteihin. Lapsiparkki takaa äideille rennon mielen treeneihin ja ikäihmisille on suunnattu omat senioritunnit.

Easy Fit
Easy Fit on edullinen, mutta erittäin laadukas kuntosaliketju. Sieltä löytyy laadukas Technogym-kuntosalilaitteet, joilla treenaaminen on vaivattoman helppoa. Nämä laitteet soveltuvat erinomaisesti niin vasta-alkajille kuin kokeneemmille treenaajille. Kuntosalin jäsenenä on mahdollista hyödyntää kattavasti erilaisia ryhmäliikuntatunteja. Kuntosaleilta löytyy myös sisäpyöräilymahdollisuus, joka on ihanteellinen esimerkiksi triathlonia harrastaville.
Ryhmäliikuntatunteja on mahdollista saada myös virtuaalisina, jos ei ehdi livetunneille. Lisämaksusta on mahdollista saada personal trainerin palveluita. Easy Fit on reilu kuntosali, sillä se ei pakota sitoutumaan jäsenyyteen ikuisesti. Irtisanomisaika on nimittäin vain 30 päivää. Monissa muissa kuntosalijäsenyyksissä se voi olla useita kuukausia. Easy Fit -kuntokeskuksia löytyy ympäri Suomen ja kuntosalille pääsee klo 5 – 23:00 aikavälillä omalla kulkulätkällä.
Löydä hyvä kuntosali omasta kaupungistasi
Miksi treenata kuntosalilla eikä kotona?
Kuntosalilla treenaamisessa verrattuna kotitreenaamiseen on monia positiivisia puolia. Kuntosaleilla voit saada kuntosaliohjaajan opastamaan oikeat laji- tai laitekohtaiset tekniikat. Tarvittaessa voit hommata Personal trainerin palvelut harjoittelusi tueksi. Kuntosalilla on nykyaikaiset, laadukkaat ja monipuoliset laitteet treenaamiseen. Kotona voi myös olla häiritseviä tekijöitä ja muita ärsykkeitä, jolloin et välttämättä keskity kunnolla harjoitteluun. Kuntosalilla käymisestä tulee useimmissa tapauksissa säännöllinen tapa, jolloin tulet saamaan myös tuloksia tavoitteeseesi nähden. Kuntosalilla treenaamista voi ajatella myös mukavan sosiaalisena tilanteena ja paikkana, jos tapaat muita samanhenkisiä harjoittelijoita.
Kuntosalilaitteet vai vapaat painot
Moni kuntoilija on varmasti paininut saman dilemman kanssa: treenatako laitteiden kanssa vai vapailla painoilla. Kuntosalilaitteissa on kiinteät liikeradat ja tietty laite on suunniteltu yleensä vain tietylle lihasryhmälle, esimerkiksi jalkalihasten vahvistamiselle on jalkaprässi. Pääsääntöisesti aloittelijan on turvallista treenata kuntosalilaitteilla, koska ne ovat turvallisempia kuin vapaat painot. Liikerata on turvallinen sekä useissa laitteissa on turvallisuutta lisääviä turvalukkoja, milloin esimerkiksi jalkaprässi ei voi tulla päälle, kun taas jalkakyykyssä (vapaat painot) kyykkytankoa on kannateltava, eikä se ole turvallisimmasta päästä.
Vapaat painot kehittävät taas tukilihaksia tehokkaammin ja niillä pystyy tekemään liikkeitä, mihin monet nivelet osallistuvat samanaikaisesti. Näitä liikkeitä kutsutaan moninivelliikkeiksi. Moninivelliikkeissä liikkeen suoritus lisää treenin haastavuutta. Liikkeissä tärkeässä asemassa on puhdas tekniikka, joka taas vaatii hyvää kehonhallintaa, koordinaatiota ja liikkuvuutta. Vapaiden painojen hyvinä puolina voidaan pitää, että liikkeet kehittävät samanaikaisesti niveliä ja keskivartaloa. Liikeradat eivät ole myöskään kiinteät, joten liikeradoista voidaan tehdä itselleen sopivia ja jopa haasteellisia.
Ryhmäliikunta kuntosaleilla
Ryhmäliikuntaa järjestetään useimmilla kuntosaleilla ja ryhmäliikuntamuotoja on runsaasti. Suosituimpia ryhmäliikuntamuotoja on varmasti aerobic, spinning, crossfit, pilates sekä kahvakuula. Ryhmäliikuntaharjoittelun etuihin voidaan laskea monipuolinen lajitarjonta, sosiaalinen yhdessä tekeminen sekä vaativuustasojen monipuolisuus. Hyvänä puolena voidaan pitää myös, että tunnit ovat ohjattuja lajiin erikoistuneen ohjaajan toimesta. Tunneilla on myös hauskaa harjoitella hyvän musiikin tahdissa.
Ryhmäliikunta soveltuu hyvin aloittelijoille, että kokeneemmillekin liikkujille sekä kaikenikäisille. Tunneille on helppo ilmoittautua mukaan ja itselleen sopiva, mieluisa laji löytyy varmasti. Ryhmäliikuntatunnit ovat myös hyvä lisä normaalille kuntosaliharjoittelulle, koska lajit tarjoavat pääsääntöisesti peruskuntoa kohentavaa liikuntaa ja lisäävät lihasten liikkuvuutta.
Jooga ja venyttely vastapainona saliharjoittelulle
Jooga ja venyttely ovat tärkeä osa lihashuoltoa. On tärkeää pitää huolta lihasten palautumisesta, kimmoisuudesta ja nivelten liikkuvuudesta. Liikkuminen ja painojen nostelu kiristävät lihaksia, joten jooga ja venyttely toimivat erinomaisina lihashuoltoina saliharjoittelun ohella.
Venyttely parantaa lihasten palautumista ja auttaa lihaskireyden vähentämisessä. Venyttely lisää myös elimistön suorituskykyä rentouttamalla lihaksia. Venyttelytekniikoita on useita ja jokaiselle lihakselle on omat venytysliikkeet. Parhaimman tuloksen saat venyttelystä silloin, kun olet antanut lihasten lämmetä ottamalla alkulämpöä. Venytysliikkeet tulee olla rauhallisia eikä venyttelyn tule aiheuttaa kivun tunnetta. Venytyksen kesto on normaalista 15-30 sekuntia.
Jooga on Intiasta lähtöisin oleva laji tai menetelmä, jossa keskitytään kehon kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja henkiseen kasvuun. Joogaharjoituksilla voi edistää ja vaalia hyvää terveyttä. Jooga on tietoista hengittämistä, liikettä, pysähtymistä, antamista ja vastaanottamista. Ihmiset harjoittavat joogaa monista erilaisista syistä. Joogaa voi harjoittaa liikuntamuotona, terapiana, eettisenä elämäntapana tai keinona saavuttaa tyytyväisyys. Joogassa keskitytään ihmisen kokonaisuuteen: kehoon, mieleen sekä kaikkeen näiden väliltä. Kuntosaliharjoittelun ohella jooga lisää lihasten notkeutta, rauhoittaa kehoa, parantaa kehontuntemusta, tasapainottaa kehoa sekä parantaa hapenottokykyä. Joogaharjoittelusta saa kokonaisvaltaista hyvää oloa.
Saliharjoittelu sopii myös ikäihmisille
Ikääntyvät ihmiset tarvitsevat myös lihasvoimaharjoittelua. Voimaharjoittelu on turvallinen liikunnan muoto myös iäkkäille ja heikkokuntoisille ihmisille, kunhan liikkeet suoritetaan hallitusti ja oikealla tekniikalla. Kuntosaleilla on ammattitaitoista henkilökuntaa opastamaan alkuun ja tarvittaessa voi palkata oman henkilökohtaisen ohjaajan eli Personal trainerin. Harjoitteluohjelma kannattaisi käynnistää liikunnanohjaajan kanssa, joten opitaan laitteiden turvallinen käyttö sekä oikeat tekniikat. Personal trainer voi tehdä iäkkäälle ihmiselle sopivan harjoitteluohjelman ja harjoittelua tukevan ravinto-ohjelman. Näin harjoittelusta saadaan myös enemmän hyötyä.
Lihasvoima on suurimmillaan noin 30 vuoden iässä, jonka jälkeen siinä tapahtuu hidasta vähenemistä. Monet jokapäiväiset toiminnot kuten nouseminen, kävely ja tavaroiden nostelu edellyttävät lihasvoimaa. Lihasvoiman säilyminen onkin tarpeen, jotta vanhus selviytyy päivittäisistä askareistaan itsenäisesti. Ikäihmisille laadittu voimaharjoittelumalli korostaa nimenomaan jalkojen vahvistamista, sillä liikkumisen ja tasapainon kannalta jalat ovat kaikkein tärkein kehon osa. Harjoittelu vahvistaa lihasmassan lisäksi luustoa, jolloin loukkaantumisriski ikäihmisillä pienenee.
Haluatko enemmän lihaksia vai polttaa rasvaa?
Toiset kuntosaliharjoittelijat saattavat haluta kasvattaa lihaksia ja toiset polttaa rasvaa painonpudotus tarkoituksessa. Aerobinen liikunta eli pitkäkestoiset suoritukset matalilla sykkeillä edistää rasvanpolttoa. Rasvanpolttosyke on noin 60-70% maksimisykealueesta. Kuntosaliharjoittelu tulee mainiosti rasvanpolttoa. Tehokas painonpudotus ilman lihasvoimaharjoittelua saattaa heikentää laihduttajan lihasmassaa. Pitkäkestoiset toistot kevyillä painoilla ja useammilla tehdyillä sarjoilla ovat tehokas tapa polttaa rasvaa. Monipuolinen lihasvoimaharjoittelu myös ylläpitää laihduttajan lihaskuntoa painon pudotuksen aikana.
Lihasmassan kasvattamiseen ei ole oikotietä. Lihasmassan kasvattamiseksi vaaditaan kovaa harjoittelua, jossa treenin jälkeen lihakset tuntuvat väsyneiltä. Voimaharjoittelun tärkeimmät tekijät ovat harjoittelun määrä eli tehdyt toistot/sarjat jokaisella treenikerralla, harjoittelun intensiteetti eli kuorma suhteessa yhden toiston maksimiin, harjoittelukertojen määrä viikossa sekä harjoittelun progressiivisuus eli harjoittelun nousujohteisuus. Treenaamisen lisäksi oikeanlainen ravinto ja lepo ovat ensisijaisen tärkeää hyvin tulosten aikaansaamiseksi. Ravinto pitää olla monipuolista ja siitä on saatava runsaasti proteiinia, joka on lihasten tarvitsemaa polttoainetta. Riittävä lepo ja uni edesauttavat lihasta kehittymään ja rentoutumaan. Harjoittelupäivien välillä on pidettävä riittävästi lepopäiviä, jotta lihakset ehtivät palautumaan kovasta treenaamisesta. On todettu, että lihakset kehittyvät parhaiten nimenomaan levossa treenikauden aikana.