Netin personal trainerit: hyvät ja huonot puolet

Netin personal trainerit

Kuntoilu, urheilu ja liikunta ovat harvoja asioita maailmassa, joihin niin sanottu digitaalinen aikakausi ei ole aivan valtavasti vaikuttanut. Vaikka kuka tahansa meistä voikin viettää aikaansa netissä niin paljon kuin sielu sietää, ei sieltä voi tilata tai ladata itselleen sixpäkkiä tai maratoonarin juoksukuntoa. Keho on saatava aina itse liikkeelle, jos haluaa nauttia liikunnan tuomista esteettisistä, henkisistä ja fyysisistä eduista.

Olisi kuitenkin väärin sanoa, etteikö uusi teknologia olisi jättänyt jälkensä myös nykypäivän kuntoiluun. Askel- ja sykemittarit ovat monille meistä tärkeä osa arkirutiinista kiinni pitämisessä. Niiden avulla voimme pitää parempaa huolta siitä, että liikumme riittävästi ja meitä parhaiten hyödyttävillä tavoilla.

Tässä artikkelissa pureudumme ennen kaikkea netistä löytyviin personal trainer -palveluihin. Mitä hyviä ja huonoja puolia niissä on henkilöille, jotka haluavat parantaa kuntoaan? Olisiko fyysinen, treenaamista vierestä tarkalla silmällä seuraavaa sparraaja sittenkin parempi? Perehdytäänpäs asiaan!

Netissä toimivien personal trainerien hyvät puolet

Seuraavassa listaamme ensiksi muutamia hyviä puolia netissä toimivien personal trainerien palveluista:

  • Sijaintiriippumattomuus: Netin myötä maantiede ja sijainti eivät enää ole esteenä personal trainerien tukeman henkilökohtaisen harjoittelun kanssa. Halutessasi voit työskennellä kouluttajan kanssa mistä päin maailmaa tahansa. Et ole sidottu siihen, että treenaajan pitäisi asua lähelläsi tai välttämättä edes samassa maassa kanssa. Samoin kuin netticasinot Suomessa, myös personal trainerit ovat käytössäsi juuri siellä, missä satut milloinkin olemaan.
  • Potentiaalisesti pätevämmät kouluttajat: Koska et edellisen kohdan mainitsemalla tavalla ole netissä sidottu maantieteelliseen sijaintiin, on sinulla enemmän valinnanvaraa laadussa. Jos esimerkiksi asut peräkylällä, saatat joutua tyytymään ainoaan personal traineriin, joka ylipäätään toimii alueellasi. Netin kautta saat kuitenkin käyttöösi laajemman valikoiman asiantuntemusta, jota ei välttämättä ole saatavilla paikallisesti.
  • Mukavuus ja joustavuus: Yksi online personal trainerien tuomista suurimmista eduista on niiden tarjoama joustavuus. Voit hyödyntää sinulle annettuja harjoituksia ja ohjausta omaan tahtiisi ja juuri silloin, kun itse haluat. Netin myötä voit siis sovittaa treenit helpommin kiireiseen aikatauluusi ilman, että sinun tarvitsee noudattaa tiettyjä kuntosalitunteja. Sinun ja kouluttajasi ei siis tarvitse olla samaan aikaan samassa paikassa, mikä luonnollisestikin tuo toimintaan paljon lisää vapautta.
  • Pääsy asiantuntemukseen: Netissä toimivilla valmentajilla on usein erikoisosaamista eri kuntolajeista. Voit siis tavanomaista vapaammin valita valmentajan, jonka asiantuntemus on linjassa kuntotavoitteidesi kanssa, olipa kyseessä sitten laihdutus, lihasmassan lisääminen, kestävyysharjoittelu tai mikä tahansa muu.
  • Matalampi hinta: Kuten varmasti jo tiedätkin, verkkovalmennus on yleensä edullisempaa kuin perinteinen henkilökohtainen valmennus. Tämä tekee netin personal trainereistä mukavan vaihtoehdon ihmisille, joilla ei välttämättä ole tarpeeksi löysää rahaa tavallisiin henkilökohtaisiin sessioihin.

Jatkuva viestintä: Netin valmentajat tarjoavat asiakkailleen yleensä säännöllistä kommunikaatiota sähköpostien, videopuhelujen ja viestisovellusten kautta. Sinun ei siis tarvitse aina edes odottaa personal trainerin tapaamista, vaan voit olla häneen yhteydessä monipuolisesti esimerkiksi suotuisten ravintovalintojen tiimoilta.

Netissä toimivien personal trainerien huonot puolet

On tietenkin syynsä sille, miksi kaikki personal trainer -toiminta ei ole siirtynyt nettiin, vaan ala voi hyvin ilmankin. Näinpä käymme seuraavaksi läpi muutamia sellaisia asioita, jotka puhuvat enemmänkin paikan päällä tavattavien personal trainerien puolesta.

  • Fyysisen läsnäolon puute: Yksi nettilähtöisen personal trainer -harjoittelun merkittävimmistä huonoista puolista on valmentajan fyysisen läsnäolon puuttuminen. Treenaamistasi vierestä seuraava personal trainer voi koska vain antaa sinulle reaaliaikaista palautetta asennoistasi ja tekniikastasi. Tällainen palaute on olennaista vammojen ehkäisyssä ja tehokkaan harjoittelun takaamisessa. Nettivalmentaja ei voi mitenkään tietää, teetkö esimerkiksi liikkeet kuntosalilla puhtaasti ja turvallisesti.
  • Itsenäisen motivoimisen tarve: Verkkokoulutuksen tehokkuus riippuu suuresti valmennettavan itsekurista ja motivaatiostasi suorittaa harjoitukset alusta loppuun asti. Kun tiedät, että et joudu henkilökohtaisesti paljastamaan syntejäsi kovassa tikissä olevalle personal trainerille, on annetut harjoitukset helpompi jättää tekemättä. Terveellinen pieni sosiaalinen paine voi esimerkiksi rantakuntoon pääsemisessä olla varsin toivottu ja hyödyllinenkin asia, minkä vuoksi moni varmasti päätyykin fyysisten personal trainerien pakeille.
  • Rajoitettu välineistö tai tilat: Verkkovalmentajasi harjoitussuositukset eivät välttämättä aina vastaa kotonasi olevia laitteita tai käytössäsi olevia tiloja. Tämän vuoksi joudut selittämään personal trainerille enemmän elämästäsi ja kulloisistakin rajoituksista. Fyysisen personal trainerin kanssa toimiminen on helpompaa, sillä kaikki laitteet ja välineet ovat aina kuntosalilla käytettävissäsi.
  • Mahdollisuus virheelliseen viestintään: Kuntoiluohjeiden välittäminen virtuaalisten alustojen kautta voi joskus johtaa väärinkäsityksiin. Saatat esimerkiksi päätyä tekemään tietyt liikkeet väärin tai puutteellisesti.

Matalampi tehokkuus: Vieressäsi toimintaasi opastava personal trainer voi auttaa sinua motivaatiosi kanssa. Esimerkiksi voimanostossa on hyödyksi, jos joku on vieressäsi ja tsemppaa sinua jatkamaan silloinkin, kun luulet itse voimiesi ehtyneen. Toisaalta voit toisinaan hyötyä myös toppuuttelusta. Kaiken muun lisäksi personal trainer voi myös toimia varmistajanasi ja auttaa sinua selviytymään tilanteista, joissa toinen voi olla apunasi.

Yhteenveto

Netin personal trainerit ovat ehdottomasti vieneet kuntoilumaailmaa eteenpäin tarjoamalla asiakkaille kätevän ja kustannustehokkaan tavan saavuttaa kuntotavoitteensa.

Muistathan, että päätöksen työskennellä verkkovalmentajan kanssa tulee aina perustua omiin henkilökohtaisiin mieltymyksiisi ja kuntotavoitteisiisi. Kukaan muu ei voi treenata puolestasi tai saada sinua motivoitumaan, jos et itse sitä halua!

Scroll to Top