Proteiini tarve: Ymmärrämme paremmin

Proteiini tarve

Proteiini on yksi ihmiskehon välttämättömistä ravintoaineista. Se on rakennuspalikka, joka on välttämätön solujen kasvulle, korjautumiselle ja ylläpidolle. Kun puhumme proteiinista, on tärkeää ymmärtää, kuinka paljon proteiinia päivässä tarvitsemme ja kuinka voimme täyttää tämän tarpeen. Tässä artikkelissa käsittelemme proteiinin saantisuositusta ja päivittäistä proteiinin tarvetta eri ihmisryhmissä ja elämäntilanteissa.

Mikä määrittää proteiini tarpeen?

Kun puhutaan proteiinin tarpeesta päivässä, monet tekijät määrittävät yksilöllisen tarpeen. Nämä tekijät sisältävät:

  1. Ikä: Vastasyntyneillä ja kasvavilla lapsilla on suurempi proteiinien tarve kuin aikuisilla. Myös iäkkäillä ihmisillä voi olla suurempi tarve, sillä heidän lihaskudoksensa hajoaa nopeammin.
  2. Fyysinen aktiivisuus: Aktiiviset ihmiset, erityisesti ne, jotka harjoittavat voimaharjoittelua tai kestävyysurheilua, tarvitsevat enemmän proteiinia lihasten kasvun ja korjaamisen tueksi.
  3. Terveydentila: Tietyt sairaudet tai terveydentilat, kuten raskaus, imetys tai palovammat, voivat lisätä proteiinin tarvetta.
  4. Ruokavalio: Kasvissyöjillä ja vegaaneilla voi olla haasteita saada riittävästi kaikkia välttämättömiä aminohappoja, minkä vuoksi heidän on kiinnitettävä erityistä huomiota proteiinien laatuun ja määrään.

Proteiinin saantisuositus

Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan aikuisten päivittäinen proteiinin tarve on noin 0,83 g proteiinia kilogrammaa kohti kehonpainoa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi, että 70 kg painavalle henkilölle suositus on noin 58 g proteiinia päivässä.

On kuitenkin tärkeää huomata, että tämä määrä voi vaihdella yksilöllisesti ja eri elämäntilanteissa, kuten edellä mainittiin.

Proteiini aktiiviselle ihmiselle

Jos olet aktiivinen ja harrastat esimerkiksi voimaharjoittelua, proteiinin määrän saattaa olla hyvä olla korkeampi. Suosituksia proteiinin saannille voimaharjoittelijoille vaihtelee, mutta monet asiantuntijat suosittelevat 1,2-2,2 g proteiinia kilogrammaa kohti päivässä.

Proteiini kasvaville lapsille ja nuorille

Lapset ja nuoret ovat kasvuvaiheessa, jolloin heidän proteiinin tarpeensa on korkeampi. Suositeltava proteiinien saantisuositus vaihtelee iän mukaan, mutta esimerkiksi 1-3-vuotiailla lapsilla se voi olla noin 1,2 g/kg ja 4-13-vuotiailla noin 0,9-1 g/kg.

Paljonko proteiinia päivässä iäkkäille?

Iän myötä lihasmassa voi alkaa hajota nopeammin. Siksi on tärkeää pitää huolta siitä, että iäkkäät saavat riittävästi proteiinia päivässä. Saantisuositus voi olla jopa hieman korkeampi kuin nuoremmilla aikuisilla, ja se voi olla noin 1-1,2 g/kg.

Kuinka paljon proteiinia päivässä raskaana oleville ja imettäville?

Raskauden ja imetyksen aikana proteiinin tarve kasvaa, koska se auttaa tukemaan sikiön kasvua ja maitotuotantoa. Raskaana oleville suositellaan noin 1,1 g/kg ja imettäville noin 1,3 g/kg.

Proteiinin lähteet

On tärkeää kiinnittää huomiota paitsi proteiinin määrään myös sen laatuun. Korkealaatuisia proteiinin lähteitä ovat:

  1. Liha, kala ja siipikarja
  2. Munat
  3. Maitotuotteet kuten jogurtti, maito ja juusto
  4. Palkokasvit kuten linssit ja pavut
  5. Pähkinät ja siemenet
  6. Soijatuotteet, kuten tofu ja tempeh

Yhteenveto

Proteiinien tarve päivässä voi vaihdella suuresti yksilön iän, fyysisen aktiivisuuden, terveydentilan ja ruokavalion mukaan. On tärkeää ymmärtää oma yksilöllinen proteiinin tarve ja varmistaa, että saa riittävästi laadukasta proteiinia päivittäin.

Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio, joka sisältää erilaisia proteiininlähteitä, auttaa varmistamaan, että saat tarvittavan määrän ja laadun proteiinia päivässä. Jos epäilet, ettet saa riittävästi proteiinia tai haluat tietää tarkemmin proteiinin tarpeestasi, ota yhteyttä ravitsemusterapeuttiin tai lääkäriin.

Usein kysytyt kysymykset

Scroll to Top