Kannattaako solariumissa käydä?

Ruskettuneen ihon kauneutta on ylistetty vuosikymmenien ajan. Hieman väriä pintaan saanut iho näyttää kauniimmalta ja peittää samalla ihon pienet virheet. Rusketus antaa myös terveen vaikutelman, sillä kalpeus yhdistetään usein anemiaan.

Kesä on aikaa, jolloin pukeudutaan niukemmin ja annetaan ihon näkyä ja hengittää. Silloin iho pääsee kontaktiin auringon valon kanssa, jolloin tapahtuu ruskettumista eli ihon pigmentoitumista. Valitettavasti täällä Suomessa me elämme sellaisilla leveyspiireillä, että saamme nauttia auringon tarjoamasta rusketuksesta vain lyhyen aikaa. Suomen kesä kun on aivan liian lyhyt. Mutta onneksi on olemassa solariumit!

Itse rakastan ruskettunutta ihoa ja uskon, että moni teistäkin on samaa mieltä kanssani. Joidenkin mielestä solariumissa käyminen voi kuulostaa turhamaiselta asialta, mutta siellä käydään monista syistä. Käydessäni solariumissa saan samalla hyvän ja rentoutuneen olon kauniin rusketuksen lisäksi. On myös henkilöitä, joille lääkäri on määrännyt solariumissa käyntejä ihosairauksien vuoksi.

Kohtuus kannattaa muistaa

Solariumilla on myös ihoa hoitavia vaikutuksia, vaikka se yhdistetään lisääntyneeseen melanoomariskiin. Melanoomariski kasvaa vain, jos solariumissa käydessä ei noudateta annettuja ohjeita ja kun siellä käydään liian paljon ja liian kauan. Ihoa ei saa päästää palamaan. Solarium on kuitenkin joka tapauksessa turvallisempi rusketuskeino kuin auringon paisteessa makaaminen. Solariumlaitteissa pystyy säätelemään säteilyn määrää ja aikaa. Solariumissa olemisen aikana ihon pinnassa tapahtuu muutoksia. Iho hieman paksuuntuu ja vahvistuu.


Solariumissa käynti kannattaa pitää maltillisena ja muistaa kohtuus. Aloittaminen aloitellaan pienin annoksin, jotta iho tottuu valoon. Solariumissa on erittäin suositeltavaa käydä varsinkin silloin, jos tiedossa on lomamatka etelän lämpöön. Ilman pohjarusketusta kalpea pohjoismainen iho voi järkyttyä liian suuresta auringonvalosta ja reagoi palamalla. Solariumissa käynnit ennen lomamatkaa siis ennaltaehkäisevät palamisen riskiä.

Solariumit kuntosaleilla ja muissa hyvinvointikeskuksissa

Solariumit ovat yhä suuremmassa määrin suositumpia. Niitä löytyy kylpylöistä, katujen varsilta ja kuntosaleista. Eli niitä on melko varmasti monenlaisissa hyvinvointikeskuksissa. Ruskettunutta ihoa on ihailtu jo hyvin kauan ja sen suosio ei vaikuta laskevan koskaan. Omaksi onnekseni omalla kuntosalillani on mahdollisuus käydä solariumissa. En tiedä mitään rentouttavampaa kuin asettua solariumiin makaamaan tehokkaan salitreenin jälkeen. Valo rentouttaa ja saa aikaan hyvän olon tunteen.

Tällainen on solarium-laite esimerkiksi kuntosalilla

Olen käynyt solariumissa jo pidemmän aikaa ja turvallisuusohjeet ovat jo itselleni tuttuja. Aloittelevan solariumissa kävijän on hyvä ensin tunnistaa oma ihotyyppi ja toimia sen mukaan. Jos sinulla on punapigmenttiä, kuten allekirjoittaneella, niin ihon palamisen riski on erittäin iso. Silloin solariumissa ja auringon palvomisessa muutenkin kannattaa olla maltillinen. Solariumiin ei todellakaan kannata jäädä liian pitkäksi ajaksi makaamaan. Jokaiselle ihotyypille on omat aikarajoitteet solariumeissa ja niitä tulee muistaa noudattaa.

Solarium on paras tapa ruskettua ja hyvin turvallinen oikein käytettynä

Olen käyttänyt runsaasti erilaisia itseruskettavia voiteita ja käynyt myös suihkurusketuksissa. Itseruskettavat voiteet tuoksuvat hyvin usein ikävältä ja suihkurusketuksissa käynnit eivät tee hyvää kukkarolle. Lisäksi voiteita tulee käyttää lähes päivittäin, että vaikutelma ruskettuneesta ihosta pysyy. Solarium on edullinen ja pitkäkestoisempi tapa nauttia kauniista väriä saaneesta ihosta.

Turvallinen solarium

Oikein käytettynä solariumista on runsaasti erilaisia hyötyjä. Koska asumme täällä kylmässä pohjolassa, jossa pääsemme nauttimaan auringosta lyhyen aikaan, niin keinosalo tekee meille silloin hyvää toimien auringon korvikkeena. Kuten aiemmin mainitsinkin, niin toisinaan lääkärit voivat määrätä erilaisista iho-ongelmista kärsiville solariumkäyntejä. Jos siis kärsit rasvaisesta tai ärtyneestä akneihosta, niin voit hyötyä solariumista. Valolla on ihoa kuivattava ja bakteereja tuhoava vaikutus.

Solarium on siis kaikista edullisin ja huolettomin tapa pysyä ruskettuneena ympäri vuoden. Kaikista edullisimmaksi se tulee, jos omalla kuntosalilla on mahdollisuus käydä solariumissa. Kannattaa siis ottaa tästä asiasta selvää kuntosalijäsenyyttä ostaessa.

Scroll to Top